28 Şubat 2014 Cuma

Venedik Karnavalı

Farkındayım,çok uzun oldu bu ara.Çok ihmal ettim yazmayı.Ama sebebini söylesem kesin hak verirdiniz.Ama şimdilik söylemeyeceğim,batıl inanç deyin,ne derseniz deyin nazar değmesinden korkuyorum.Hem duruma önce ben alışayım,sizi de haberdar edeceğim durumdan:) Resmen hayatım değişiyor,minicik anlayış bekliyorum sizlerden:))) Sonra mutluluğumuzu herkesle paylaşacağım:))


Piazza San Marco

Piazza San Marco


Venedik'e kaç kez gezmeye gittiğimi hatırlamıyorum bile...Bologna'ya trenle 1-2 saat uzaklıkta bir masal diyarı Venedik.Venedik'e bu kadar çok gitmiş olmama rağmen karnavala hiç gitmemiştim. Düşünebiliyor musunuz; dünyanın en büyük değilse bile en bilindik karnavalına 2 saat uzaklıkta oturuyorsunuz ve bunca zamandır gitmemişsiniz. Yok hayır tembellik demeyelim ama hep daha önceden yapılmış planlarımız vardı diyelim. Geçtiğimiz haftasonu Nice için aldığımız tren biletleri elimizde,giden trenin arkasından bakakalınca, bu haftasonu gitmeyi düşündüğümüz karnavala geçtiğimiz haftasonu gittik.Karnavalın bu yılki teması 'la natura fantastica' yani 'muhteşem doğa'. Dünyanın her yerinde artan çevreye duyarlılık hareketlerine Venedik Karnaval Komisyonu da duyarsız kalmamış,tema olarak doğayı seçmiş. Tabi bunda büyük gemilerin Venedik lagünlerine girmemesi için tüm Venediklilerin ve çevrecilerin verdiği savaşı kazanmasının da büyük etkisi var. Gelelim karnavalın genel havasının bende yarattığı etkiye; ortaçağı anlatan bir film çekildiğini ve sizin film setinin tam ortasından geçtiğinizi düşünün. Aynı ortaçağ kıyafetlerini taşıyan kadınlar,erkekler,papazlar,şövalyeler...Üstelik dünyanın bir çok farklı bölgesinden gelen insanlar o dönemin yerel kıyafetlerini giyiyorlardı,maskeler ve yağışlı havanın getirdiği rengarenk şemsiyelerle birlikte tam anlamıyla karnaval yaşanıyor,hissediliyor şehirde. Karnaval 15 şubatta başladı 4 marta kadar devam edecek. Karnavalın tarihi ile ilgili oldukça çok söylence var.Kesin olansa karnavalla ilgili ulaşabilen en eski kaynağın 1094 yılına ait olduğu,karnaval önceden paskalyadan önceki 'quaresima' denilen perhiz döneminde kutlanıyormuş.Hatta 1296 yılında Venedik Devlet Senatosunun quaresimanın son gününün karnaval olarak kutlanacağına dair aldığı kararın belgesi de mevcut.Karnavalın sebebi yılda bir kez frenlere sahip olmamanın yasal olması gerektiği mitine dayalı.Ama benim daha romantik olduğu için tercih ettiğim sebep,halk arasında anlatılagelen,sınıf ayrımı o kadar keskinmiş ki farklı sınıflardan birbirine aşık gençler evlenemezmiş,görüşemezmiş.Bu yüzden karnaval zamanı herkes taktığı maskelerle statüsünü,zenginliğini,mesleğini herşeyini de çıkartmış olurmuş.İnsanların kendilerinin yarattığı sınıf ayrımına ne kadar ironik bir başkaldırı değil mi?

Neyse efendim biz bırakalım gençleri maskeleriyle kendi yolculuk hikayemize dönelim,o gece Venedik'te kalmayı düşünüyorduk ancak yüzbinlerce insan şehri doldurmuş,dünyanın dört bir yanından gelmişler otel rezervasyonu yapmadan kalacak yer bulmak imkansız olduğundan,geri döndük. Siz gelmeden önce mutlaka rezervasyonunuzu yaptırın.Karnaval hakkında merak ettiğiniz diğer her şey ve otel rezervasyonlarınız için şu linki http://www.carnevale.venezia.it/ kullanabilirsiniz. Gelelim Venedik'te nereleri görmeli,nerelere gitmeli,neler almalı,ne yemeli ne içmeli...










Öncelikle kendinizi fazla sıkmayın,Venedik büyük kocaman bir labirent gibidir. Kesin kaybolacaksınız,paniğe  gerek yok,kaybolduğunuzu hissettiğinizde etrafınızda herhangi bir yol gösteren yön tabelası da yoksa ( böyle söylüyorum çünkü neredeyse her yerde Piazza San Marco(San Marco Meydanı),Ponte di Rialto(Rialto Köprüsü) ya da Ferrovia (İstasyon) yön tabelaları mevcut) kalabalığı takip edin,en kötü ihtimal hep birlikte kaybolur,hep beraber yolu bulursunuz.Hemen yukarıda bahsi geçmişken ben yerinizde olsam ilk önce San Marco meydanına gider orada San Marco bazilikasını ve çan kulesini görürdüm.Meydandaki güvercinlerle de fotoğraf çekinmeden dönmezdim:) Eğer vaktiniz bolsa meydandaki cafelerden birinde oturun,cappuccinonuzu içip Venedik'e has frittellelerden yerken meydanı izlemenin tadını çıkarın.Dinlendiyseniz,San Marco Meydanı'nın sol tarafından,sahil boyunca yürüyün burada çok ünlü Ponte dei Sospiri Köprüsü'nde fotoğraf çekip,sahil boyunca uzanan maske satan tezgahlara da göz attıktan sonra(satın alma işini mağazalardan yapmanızı öneririm çünkü fiyatlar daha uygun,çeşitler daha bol olabiliyor. Fiyat için bir aralık vermem gerekirse er bütçeye,zevke uygun maskeler 7-8 Euro'lardan başlayıp bir kaç yüz (hatta bir kaç bin) Euro arasında değişiyor.Ama buraya kadar gelmişken bir maske almadan dönerseniz cidden çok yazık olur. Maske fiyatları çok yüksek geldiyse,illa Venedik'ten bana hediye maske getir diyen arkadaşlarınıza,eşinize dostunuza maskeli magnet alın. Hiç yoktan iyidir değil mi? Fiyatları 90 cent-1 eurodan başlıyor. Hava güzelse deniz taşıtlarıyla Murano ya da Burano adalarına gidebilirsiniz.Deniz taşıtı (Vaporetto)saatlerini,biletlerle ilgili bilgileri yine bu kordon boyunca kurulan duraklarda bulabilirsiniz.Venedik'in en ilginç köprülerinden biri de Ponte di Rialto.Bu köprü üzerinde cam işçiliğiyle ünlü Venedik'in en şahane örneklerinin satıldığı bu köprüyü görmeden,gezmeden Venedik'ten dönülmez,cam dekorlardan tutun takıya kadar bir sürü ilginç,rengarenk nesne göreceksiniz,hiç bir şey almasanız bile gözleriniz bayram edecek.
Venedik'ten bahsedip,gondol turlarından bahsetmesek olmaz.40 dakikalık standart bir gondol turunun kişi başı fiyatı 80 Euro,saat 19.00 sonrası ise 100 Euro .En bilindik gondol istasyonları San Marco ,Rialto ve Stazione Santa Lucia .Olur da gerekirse bunlar da telefon numaraları : San Marco (Molo – 041/5200485), Rialto (Riva Carbon – 041/5224904), Stazione Santa Lucia (San Simeone Piccolo – 041/718543).


Doğa Tarihi Müzesi

Doğa Tarihi Müzesi


Doğa Tarihi Müzesi


Doğa Tarihi Müzesi



Eğer doğaya aşık bir insansanız,tarihi de seviyorsanız,çocuğunuz varsa ya da ruhunuz çocuksa hala Venedik Doğa Tarihi Müzesi ( Museo di Storia Naturale di Venezia)tam size göre! Daha önceki gezilerimizden birinde yarım tam günden fazlasını bu müzeye ayırmıştık biz(bana kalsa 2 gün aralıksız gezerdim,hiç çıkmazdım:)). Müzenin resmi sayfası burası : http://msn.visitmuve.it/ . Müzenin bulunduğu sarayın adı Fondaco dei Turchi. Biz aslında müzeyi değil bu binayı arıyorduk,müzeyi de tesadüfen bulmuş olduk. Bu bina zamanında Venedik'te ticaret yapan Osmanlılara ev sahipliği yaptığı için adı Fondaco dei Turchi.Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 8 Euro ,6-14 yaş çocuklar,25 yaşa kadar öğrenciler ve 65 yaş üzeri ziyaretçiler için ücret 5,5 Euro .Derseniz ki ben Venedik'in tüm müzelerini gezeceğim yok mu bana bir güzellik; var efendim,olmaz mı? Sadece Venedik'te geçerli olan (tekrar ediyorum sadece Venedik'te geçerli,diğer şehirlerde değil,bizim müzekartlarımızdan farklı işliyor çünkü) 6 ay süreli geçerli,tüm müzelere bir defa girme hakkı tanıyan Museum pass kartını 24 Euro bedeli karşılığı alabilirsiniz.Yukarıda saydığım indirimden yararlanan yaş grubundaysanız Museum pass kartı 18 Euro .


Ponte Rialto'da şahane cam işçiliği olan bir dükkan

Ponte dei Sospiri


Ponte Rialto

Franz Kafka'yı sever misiniz? Venedikle Kafka'nın ne ilgisi var Özlem diye sorarsanız Franz Kafka'nın Venedik'te konakladığı hotel; Hotel Gabrielli'yi (4 yıldızlı lüks bir hotel) görebilir belki rezervasyon yaptırır,siz de orada kalmak istersiniz.
Bütün bunların dışında Venedik'in her yeri başka güzel,siz keşfedin,benimle de paylaşın,hepimiz öğrenelim.

Venedik'te ayrıca diğer bir çok önemli sarayı,müzeyi,tiyatroyu da görebilirsiniz. Nereleri görebileceğiniz size,ilgi alanınıza ve vaktinize bağlı.

İyi yolculuklar!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder