23 Kasım 2018 Cuma
Vombatlar neden kübik dışkılar?
Çok uzun bir aradan sonra merhaba ey okur...
Vombatlar hakkında çok ilginç bir yazı okudum,sizlerle paylaşmazsam olmaz diye düşündüm,üşenmedim italyanca aslından türkçeye çevirdim. Keyifli okumalar diliyorum.
Vombatlar neden küp şeklinde dışkılarlar? Hayvanlar aleminde nadirden öte eşsiz olması sebebiyle bilim insanları yillardan beri araştırma yapıyor bu konuda. En son yapılan çalışma küçük keselilerin bu sırrını açıklığa kavuşturmuş olabilir.
Wombat ya da Avustralyalı vombato olarak bilinen hayvanlar doğuştan gelen en tuhaf süpergüçlerden birine sahipler. Bizim küp şeklinde kaka üretebildiğini farkettiğimiz tek hayvan onlar. Sıradan gelebilir ama değil. Şimdiye kadar bir çok hipotez kuruldu. Biyologların bir kısmı yaşadıkları yeri de görerek bu formu dışkılarının inanılmaz kuruluğuna bağlamışlardır.
Yeni çalışma bütün bu hipotezlerin ötesine geçiyor. Bu kez vombatlar üzerinde araştırma yapanlar biyologlar değil, Georgia Teknik Enstitüsünün akışkanlar dinamiği konusunda uzman bir ekibi oldu. Araştırma grubunun başkanı Patricia Yang : " Bunu yapmama sebep olan ilk şey, bugüne kadar biyolojide bu kadar tuhaf bir şeyi daha önce görmemiş olmamdı,bir gizemdi. Ilk başta gerçek olduğuna bile inanmıyordum. Google'dan arattırdım ve wombatların küp şeklinde kaka yaptığıyla ilgili bir sürü şey gördüm,ama şüpheliydim." dedi.
Bunu öğrenmenin sadece bir yolu vardı,iş arkadaşı makine mühendisi David Hu ile beraber bu davetkar yaratıklara daha yakın olmak için Avustralya'ya gittiler.
Böylece feçesin dışkılanmadan hemen az öncesine değin karakteristik köşeli şekil oluşana kadar sıkıştırılageldiğini keşfettiler. Ve sadece bu da değil. Vombatların barsaklarının yaklaşık % 8'inin bu küpleri yapmak için çalıştığını buldular. Genelde yuvarlak olan anüse iletilene kadar bu oluşturulan küplerin şeklinin korunduğunu da tespit ettiler.
İki araşırmacıya göre bu çok belirgin tipik şekli vermek için vombatların intestinal duvarlarının elastikiyetinde varyasyonlar olmalıydı. Daha az elastik ve daha keskin intestinal hareketler köşelerden sorumluydular. Buna ek olarak ;bu hayvanlar herbivor ve çok kurak bir alanda yaşıyorlar,bu yüzden dışkıları çok kuru ve kompakt,atıldıktan sonra bile şekillerini koruyorlar.
Kübik strüktürler biyolojide son derece nadirdir çünkü düz yüzeyler ve köşeler fazladan ekstra enerji gerektirir. Bu keşif hem biyoloji hem makine mühendisliği için faydalı olabilir.
Yang : " Şimdilik küpler üretmek için sadece 2 metot var,onları modellemek ya da onları kesmek. Ama bu keşifle 3. bir metodumuz daha var." diye açıklıyor.
Başka hipotezlere göre ,vombatların kübik formlu dışkılarıyla kendi sınırlarını belirlemek için bir çeşit çit yaptığı düşünülüyor, ayrıca vombatların görüşlerinin kısıtlı olduğu ,bu yüzden benzerleri dışkılarının kokusunu duysunlar diye dışkılarını burun hizasında bırakmaya ihtiyaç duydukları düşünülüyor. Her yere yuvarlanabilecek bir silindirden farklı olarak bir küp daha fazla dengede kalır.
Ancak ; Avustralya Adelaide Üniversitesi'nden vombat uzmanı Mike Swinbourne National Geographic'e bir yanlış anlamaya benzediğini açıkladı. Feçesler vombatların yaşadığı habitat çok kuru olduğu için kurular.
"Yiyeceklerindeki her bir damla nemi sıkmak zorundalar." diye açıkladı Swinbourne.
Vombatlar daha az sekrete sahipler,buna dışkıları da dahil.
Bu çalışma 71. yıllık APS akışkanların dinamiği toplantısında sunulmuştur.
Özgün Çeviri: Özlem Küçükkepeci İnce
Kaynak : www.greenme.it
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder